Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych poprzez dobór rozmaitych dodatków. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z brokułami, natką pietruszki, śmietanką oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Całość dopełniają prażone ziarna słonecznika.
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1399
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4382
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1276
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 51
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 1399
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 4382
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1276
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 51
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dodajemy białe wino, a gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). Przy pierwszej porcji bulionu dodajemy ziele angielskie, które nada ziarnom ryżu jeszcze lepszego smaku i aromatu, a przy ostatniej porcji dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
W międzyczasie prażymy słonecznik. Na suchą i czystą patelnię wsypujemy ziarna i podgrzewamy je do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru oraz uwolnią piękny aromat. Ziarna podczas prażenia mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły.
Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy starty ser bursztyn oraz różyczki brokuła. Danie ściągamy z gazu, przykrywamy pokrywką i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.